Naravne znamenitosti

   

Ptujsko jezero je največje in eno najprivlačnejših slovenskih jezer. Umetno jezero, ki ga polni reka Drava, leži na zavarovanem območju Krajinskega parka Šturmovci in nudi zatočišče več kot 230 vrstam ptic, ki večinoma gnezdijo na dveh otočkih. Med njimi so tudi redke in zaščitene vrste kot so kormoran, navadna čigra in rečni galeb, ki jih pridejo opazovat ljubitelji ptic iz vse Evrope. Jezero vsako leto privabi številne ribiče, med panoramsko vožnjo z ladjico Čigra se z jezera odpira prelep pogled na staro mestno jedro Ptuja ter na bližnje griče Slovenskih goric in Haloz, Ptujsko jezero pa vse bolj privlači tudi sprehajalce, tekače in kolesarje, ki se lahko podajo po 13 km dolgi urejeni poti okrog jezera. Krajinski park Šturmovec po kolovozih in shojenih, a neoznačenih poteh, omogoča čudovite sprehode, opazovanje mnogih živalskih in rastlinskih vrst, ki so ogrožene in prezrte. Park pri gradu Turnišče je zatočišče številnih domačih drevesnih vrst kot so bukev, gaber, jasen in lipa. Danes je park okrog dvorca lepo urejen, z označenimi potmi skozi grajski park, Turnški ribnik in potok Studenčnica.

Turizem, šport in rekreacija

  

Turizem v Spodnjem Podravju je znan po svoji termalni, etnološki, kulturno-zgodovinski in enološko-kulinarični ponudbi, hkrati pa je to območje uveljavljeno kot vidnejše športno-rekreacijsko in sprostitveno nacionalno središče. Počitnice v Termah Ptuj so vir zdravja in sprostitve ter odlična priložnost za aktivno preživljanje prostega časa. Termalno kopališče ponuja štiri zunanje bazene z valovi in toboganom ter šest notranjih bazenov z whirlpoolom in vodno-zračnimi masažami, toboganom in savnami. Le kratek skok od starega mestnega jedra leži igrišče za golf Ptuj, ki je zaradi raznolikega terena in večjega števila vodnih ovir zares nekaj posebnega. Potok Studenčnica in dve jezeri spremljata petnajst od osemnajstih igralnih polj, poleg tega igrišče uspešno združuje zelenice s starim mestnim jedrom ter avtentični živalski in rastlinski svet z naravno okolico Ptuja. Ptujski grad, ki stoji na griču nad starim mestnim jedrom, ponuja čudovit razgled na mesto z okolico in Ptujsko jezero. Arheološke najdbe so pokazale, da so se prvi prebivalci zatekli na Grajski grič ob zaključku kamene oziroma na začetku bakrene dobe. Ptujski grad je danes urejen kot muzej. V pritličju si obiskovalci lahko ogledajo glasbila, s katerimi so pred stoletji igrali plemičem in meščanom. Instrumente iz različnih obdobij oživljajo zvočni posnetki stare glasbe. V prvem nadstropju so najlepše grajske sobane. Ambientalna postavitev pohištva, tapiserij, slik in drobnega inventarja predstavlja fevdalno bivalno kulturo od druge polovice 16. do druge polovice 19. stoletja. V drugem nadstropju so predstavljene tradicionalne pustne maske in liki s Ptujskega in Dravskega polja, Haloz in Slovenskih goric, kot so znameniti koranti, orači, ploharji in drugi. V grajski galeriji hrani muzej še nekatere izjemne primerke gotskih in baročnih umetnin na Slovenskem.

Kultura

  

Mesto Ptuj s svojimi galerijami, muzejem in mestnim gledališčem zagotavlja pestro kulturno dogajanje. Mestno gledališče Ptuj vsako leto pripravi tri do štiri premiere in organizira dva gledališka abonmaja. Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož zbira in razstavlja dediščino s področja arheologije, etnologije, zgodovine, kulturne zgodovine in zgodovine umetnosti na ptujsko-ormoškem območju. Številne galerije v Ptuju (Galerija Magistrat, Miheličeva galerija, Galerija Florjan, Galerija Paleta, Salon umetnosti in Galerija Tenzor) pa na področju mestne občine in regije zagotavljajo pestro umetniško dogajanje.
   

Koledar

Vsi dogodki
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!