NOVICA


Start:up Ptuj izbral tri najbolj obetavne podjetniške ideje

 
Napreden mikroračunalnik študenta Tadeja Tofanta, rešitev za univerzalno upravljanje multimedijskih naprav študenta Urbana Gobca in Babičin butik za peko tradicionalnih jedi iz krušne peči dijakinje Mihaele Mar, so tri najobetavnejše ideje, ki jih je strokovna komisija izbrala ob zaključku jesenskega programa Start:up Ptuj. Na dogodku, ki je potekal pod pokroviteljstvom mestne občine Ptuj in župana Mirana Senčarja, je svoje ideje predstavilo skupaj 12 ekip, tri ideje, ki izkazujejo največji potencial za uspešno uresničitev, pa so kot glavno nagrado prejele vavčer za sofinanciranje razvoja prototipa.  
 
 
Tabla pred kavarno, ki se za nekaj ur spremenila v prizorišče startup dogodka.
Zbralo se je nekaj več kot 50 udeležencev, ki so nestrpno čakali na prve govornike.
Pozdravni nagovor župana Mirana Senčarja, ki je vsem ekipam zaželel uspešen nastop.
 

Na petkovem zaključnem dogodku jesenskega programa Start:up Ptuj, ki je od septembra do novembra letos pritegnil več kot 250 udeležencev, se je v Kavarni Kluba ptujskih študentov predstavilo 12 podjetniških idej, ki so jih dijaki, študenti in inovativni posamezniki izpilili tudi s pomočjo 11 podjetniških delavnic, ki so bile ključni sestavni del jesenskega programa. Po mnenju strokovne komisije je vseh 12 predstavljenih idej zelo zanimivih in raznolikih, pri čemer so nekatere odlično povzele aktualne probleme lokalnega okolja, kar bi jim realno lahko zagotovilo precejšnje možnosti za uspeh.
 
 
Strokovna komisija je strateško zasedla prvo vrsto (z desne proti levi: Sandi Vidovič, Aleks Jakulin, Kristijan Pukšič in Jure Verhovnik).
Ekipa Babičinega butika in Mihela Mar v zadnjih pripravah pred nastopom.
”Pitchanje” je potekalo v sproščenem vzdušju in zanimivem kavarniškem ambientu
 
 

Tri najbolj obetavne ideje – babičin butik, mikroračunalnik in multimedija

Največ točk strokovne komisije in s tem tudi glavno nagrado – vavčer v vrednosti tisoč evrov za sofinanciranje razvoja prototipa, so si prislužili trije rosno mladi podjetniški talenti. Mihaela Mar, 18-letna dijakinja 4. letnika Ekonomske šole Ptuj, je predstavila poslovno idejo Babičin butik za peko in prodajo dobrot iz krušne peči – sadni kruh, domačo pogačo in ocvirkovko. Mihaela je idejo razvila pod okriljem domače kmetije Nemec iz Strjancev, kjer je preživela otroštvo pri babici in se tam po tradicionalnih recepturah naučila tudi peči različne dobrote, izdelane iz naravnih, doma pridelanih sestavin. Podjetna dijakinja namerava idejo tudi uresničiti. Za začetek bi izdelke ponujala na tržnici, kasneje pa tudi prek spletne prodaje in dostav na dom ter gostiln, hotelov oziroma drugih regionalnih turističnih ponudnikov.
 
Pod foto: Navdušeni predstavniki treh najbolj obetavnih idej (s kuvertami z vavčerji v roki, od desne proti levi: Tadej Tofant, Urban Gobec in Mihaela Mar) in zadovoljni člani strokovne komisije.
 

Tadej Tofant, 21-letni študent bionike na Višji strokovni šoli Ptuj, bo v roku enega meseca razvil delujoč prototip za napreden mikroračunalnik AMC (Advanced Micro Computer), zasnovan na industrijski platformi ARM in nVIDIA. Računalnik ima tako zagotovljen širok spekter uporabe, kot denimo za igralne konzole ali cenovno ugoden osebni računalnik. Tadej, ki ima s tem področjem že kar nekaj izkušenj, saj je sodeloval v ekipi, ki je dosegla 2. in 3. mesto na svetovnem prvenstvu v robotiki RoboCup 2011 in 2012, želi po uspešnem razvoju prototipa raziskati tudi možnosti proizvodnje in trženja večjih količin mikroračunalnika, ki v primerjavi z obstoječo konkurenco ponuja skoraj trikrat večjo grafično in procesorsko moč. Hkrati gre rešitev, ki ponuja izjemno veliko moč pri nizki porabi energije in dostopni ceni, potencialni kupci pa so podjetja in posamezniki, ki se ukvarjajo z razvojem IT rešitev.
 
Urban Gobec, 20-letni študent bionike na Višji strokovni šoli Ptuj, je na področju uvajanja multimedijskih sistemov v hišne objekte in podjetja predstavil univerzalno rešitev za upravljanje naprav. Po Urbanovi ideji bi se vse domače naprave, kot so televizija, hišni kino, hi-fi komponente … krmilile z enim daljinskim upravljalnikom, kjer bi se denimo s pritiskom na tipko ”glej filme” vse vključilo in delovalo avtomatsko. Študent in glasbenik, ki ga je za tehniko navdušil starejši brat, razvojni laboratorij pa ima kar v svoji sobi, ugotavlja, da tovrstne celostne storitve na trgu še ni, saj so se tovrstni projekti do sedaj izvajali prek najmanj štirih različnih izvajalcev. Urban načrtuje ustanovitev podjetja za montiranje in programiranje multimedijskih sistemov pri zasebnih naročnikih ter pri podjetjih za opremljanje konferenčnih sob.  
 
 
Nadaljevanje programa in podpora župana
Poleg vavčerja za sofinanciranje razvoja prototipa bodo vse tri najbolj obetavne podjetniške ideje, pa tudi ostale ekipe, ki želijo resno delati na razvoju in realizaciji svojih poslovnih zamisli, vključene v Geek House startup šolo, ki se v zimskem delu programa Start:up Ptuj začne konec novembra in nadaljuje še cel december. Povezali jih bomo tudi s podjetniškimi mentorji ter jim aktivno pomagali pri iskanju ustreznih prostorov za delo. Svojo podporo je mladim podjetniškim talentom zagotovil tudi župan Ptuja Miran Senčar, sicer tudi sam podjetnik, hkrati pa zagovornik gospodarskega razvoja regije tudi prek programov za razvoj lokalnega startup ekosistema. V njem sta po županovem mnenju pomembna predvsem dostop do kapitala ter podpora, ki omogoča hiter razvoj produkta oziroma njegov preboj na trg.
 
Pod foto: Izkušen startupovec, podjetnik in vrhunski strokovnjak za računalniške tehnologije dr. Aleks Jakulin (desno) v pogovoru z Urbanom Lapajnetom iz Iniciative Start:up Slovenija.
 

Zgodba za spodbudo

Uvodni del dogodka smo po nagovoru župana nadaljevali z motivacijskim pogovorom z izkušenim podjetnikom in vrhunskim strokovnjakom za računalniške tehnologije dr. Aleksom Jakulinom. Aleks trenutno vodi svoje startup podjetje Ganxy s sedežem v New Yorku, med drugim pa je prejel nagrado za najboljši doktorat v Evropi na področju umetne inteligence, kot profesor poučeval na Columbia University in kot soavtor sodeloval pri razvoju grafičnega formata PNG. Kot idejni vodja, ustanovitelj ali svetovalec je sodeloval v mnogih podjetniških zgodbah – od svojega prvega startupa za razvoj računalniških iger, za katerega je prek sistema IRC pridobil japonske investitorje, do podjetja Sure Phone, ki je razvijalo rešitev za telefonske klice prek spletnega brskalnika, z razvojem tovrstne tehnologije pa je pozneje nadaljeval slovenski startup Vox.io.
 

Kako zaznati in uresničiti priložnost?

Aleks, ki je prvo podjetniško priložnost zaznal že kot sedemletnik – z gozdne jase je pobral in prodal odvržene steklenice, nato pa si pri desetih letih s prihranki kupil računalnik, je pred predstavitvami vseh dvanajstih podjetniških idej mladim Ptujčanom podal svoj pogled in nasvete za vstop v podjetništvo. ”Za podjetništvo je ključno, da najdeš problem, sestaviš interdisciplinarno ekipo z zaupanja vrednimi ljudmi, in problem rešiš tako, da imajo vsi nekaj od tega. Lastniške deleže ne razdelite vsem enako, temveč vložek vsakega člana ekipe posebej ovrednotite in proporcionalno razdelite lastništvo. Pri razvoju ideje bodite realistični glede možnosti za uspeh. Če gre za enostavne ideje, je to morda nekoliko lažje, če pa so bolj kompleksne, poiščite ustrezno podporo in pomoč,” mladim startupom svetuje Jakulin.
 

Nove priložnosti v kuraciji vsebin in aplikacij

Aleks je udeležencem še namignil, naj nove ideje iščejo tam, kjer je že nastalo izobilje nečesa, kot denimo Google, ki je na osnovi izobilja investicij v infrastrukturo uporabnikom zagotovil dober iskalni servis. Danes je na spletu izobilje vsebin in aplikacij, zato se nove priložnosti skrivajo v njihovi kuraciji, ki bi uporabnikom hitro in učinkovito pomagala do vsebin in orodij, ki jih resnično potrebujejo oziroma natančno odgovarjajo na njihove probleme. Za mlade, ki ne vedo dosti o vodenju, prodaji in drugih področjih poslovanja, svetuje, naj se učijo sproti in naj ne podcenjujejo tveganja, predvsem pa naj ne izgubijo volje in vztrajnosti, je svoja razmišljanja strnil Aleks. Podjetnik, ki je s soprogo Ptujčanko pred kratkim dobil naraščaj, trenutno razmišlja o tem, da bi za Ganxy na Ptuju postavil produktno-razvojno ekipo, pri čemer mu je že na samem dogodku vso podporo izrazil tudi župan Miran Senčar z vprašanjem, kako mu mestna občina Ptuj pri tem lahko pomaga.
 

Koristen dogodek in dragocen namig

Po županovem nagovoru in pogovoru z Aleksom Jakulinom smo improvizirani oder Kavarne Kluba ptujskih študentov prepustili podjetniškim ekipam in njihovim idejam. Strokovno komisijo, ki jih je pozorno poslušala in jim zagotovila marsikatero dragoceno povratno informacijo, sta sestavljala dva startup podjetnika - Kristijan Pukšič, član ekipe, ki je bila z rešitvijo iCcode sprejeta v elitni ameriški pospeševalnik Tech Wildcatters, in Ptujčan Sandi Vidovič, direktor podjetja U2G, ki je bilo s produktom Sportwip sprejeto v ameriški pospeševalnik SeedSumo, ter Jure Verhovnik, vodja Tovarne podjemov, univerzitetnega podjetniškega inkubatorja Univerze v Mariboru. Vsi člani komisije so navdušeno pozdravili prvi tovrsten dogodek na Ptuju, še več takšnih programov pa bi po njihovem mnenju lahko bistveno pripomoglo k razvoju regionalnega in nacionalnega podjetništva. Aleks Jakulin, ki je se neformalno pridružil komisiji, pa je mlade še spomnil, da ni nujno, da vsak sam uresničuje svojo idejo, temveč se zmagovalne formule skrivajo v sodelovanju različnih talentov, kjer vsak s svojimi sposobnostmi lahko bistveno pripomore k njeni realizaciji in uspešnemu preboju na trgu.
 
 

O programu

Program Start:up Ptuj je del Iniciative Start:up Slovenija, ki na nacionalni ravni organizira mednarodno konferenco PODIM, tekmovanje Start:up leta in podjetniška pospeševalnika Start:up Geek House in Go:Global Slovenia. Za motivacijo in aktivacijo podjetniških talentov na lokalni ravni je Iniciativa oblikovala poseben program Start:up mest, ki ga izvaja v sodelovanju z lokalnimi partnerji – ZRS Bistra Ptuj, Šolski center Ptuj, Zavod Antona Martina Slomška in Klub ptujskih študentov, in katerega del je tudi mesto Ptuj oziroma celotno Spodnje Podravje. Program Start:up Ptuj je v večjem deležu sofinanciran s sredstvi več evropskih projektov, ki so jih v ta namen pridobili člani konzorcija, v manjšem deležu pa s podporo Mestne občine Ptuj.

Galerija fotografij


Avtor fotografij: Črtomir Goznik
 
Avtor: Stanislava Vabšek, 17.11.2014
 
 
Želiš biti obveščen o novih start-upih, dogodkih in ostalih odličnih stvareh?
Hitro, prijavi se na email listo!